Polish Home Association (Stowarzyszenie Dom Polski) jest organizacją działającą na zasadzie wolontariatu (unincorporated association) skupiającą ludzi dobrej woli i działającą na rzecz polskiej emigracji w Cardiff i okolicach.

Nasze początki sięgają 2008 roku. Wtedy to grupa przyjaciół (Patrycja, Marysia, Magda i Justyna) postanowiły połączyć przyjemność z działania razem i zaangażować się w pracę na rzecz polskiej społeczności w Cardiff. Dziś w naszym Stowarzyszeniu kontynuujemy te działania organizując życie kulturowe i towarzyskie Polonii oraz wspierając rodaków w pokonywaniu kolejnych wyzwań emigracyjnego życia. Za swoją pracę i poświęcony czas nie pobieramy żadnego wynagrodzenia.

Oto niektóre z naszych celów:

- promocja polskiej kultury i tradycji, w szczególności języka polskiego, zwyczajów, historii, literatury, kinematografii, muzyki i sztuki,
- organizacja imprez kulturalnych i zabaw okolicznościowych,
- promocja Polski jako nowoczesnego, europejskiego państwa o bogatej historii i kulturze,
- umacnianie pozytywnego wizerunku Polaka w oczach społeczności zamieszkujących Wyspę, reagowanie na przejawy rasizmu lub uprzedzeń na tle narodowym lub religijnym,
- organizacja kursów edukacyjnych w zakresie języka angielskiego oraz doradztwo w zakresie bezpieczeństwa, świadczeń socjalnych, opieki zdrowotnej i warunków mieszkaniowych,
- reprezentacja interesów Polonii w południowej Walii w rozmowach z oficjalnymi władzami polskimi i brytyjskimi oraz innymi organizacjami społecznymi.

Każdego dnia udowadniamy, że Polacy bezinteresownie mogą pomagać sobie wzajemnie, mogą i pragną żyć na emigracji pozostając w łączności z bogatą kulturą polską, potrafią stawać się bardziej świadomymi swych praw obywatelami a przede wszystkim, że są Polacy będący aktywnym podmiotem w brytyjskim społeczeństwie, świadomym swej kulturowej tożsamości i własnej wartości.